Spárgás receptek
140 féle spárga recept
Családunk okán sok szállal kötődünk az Alföld gyöngyszeméhez Öttömöshöz. E kis lélekszámú település élete elképzelhetetlen lenne a spárga, vagy régi nevén csirág nélkül. Az Öttömösi Spárgafesztiválok sikere kapcsán, még 1999-ben Melegh Imréné állította össze a 140 féle spárga receptet tartalmazó recept gyűjteményt, mely ingyenesen letölthető az alábbi linkre kattintva!
140 spárga recept letöltése (PDF fájl)
Ízelítő a kiadványból, kedvenc spárga receptjeink:
7-es spárga recept
SPÁRGA JAPÁN MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg spárga, 2 evőkanál liszt, 2 tyúk-húsleves kocka, 1 narancs, 2 evőkanál szójamártás, cukor, só, bors, 1 kanál margarin, 10 dkg narancs befőtt.
Elkészítési mód:
A tyúklevest a liszttel behabarjuk és felfőzzük a szójamártással, a margarinnal, a narancslével és a fűszerekkel együtt. Belekeverjük a narancs darabokat és az egészet a főtt spárgára öntjük.
67-es spárga recept
MAJONÉZES SPÁRGASALÁTA
Hozzávalók:
80-90 dkg spárga, 1 evőkanál citromlé, fél csomó petrezselyemzöld, 10 dkg majonéz, 1 dl tejföl.
Elkészítési mód:
A megtisztított spárgát feldaraboljuk, és 1 liter sós–cukros vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A majonézt, tejfölt, az 1 evőkanál citromlevet, a fél csomó összevágott petrezselyemzöldet összekeverjük, majd 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
81-es spárga recept
CITROMOS SPÁRGASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg spárga, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, ½ metélőhagyma, só. Díszítéshez: paradicsom, citromhéj, petrezselyemzöld.
Elkészítési mód:
A megtisztított, feldarabolt spárgát sós–cukros vízben megfőzzük, majd összekeverjük olajjal, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés cukorral ízesítjük és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával. Tálaláskor csíkokra vágott citromhéjjal, paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük.
115-ös spárga recept
SONKÁS SPÁRGÁS LEPÉNY
Hozzávalók:
20 dkg spárgavég, 20 dkg füstölt sonka, 4 tojás, 40-50 dkg liszt, 5 dkg vaj, ½ liter tej, só, őrölt bors.
Elkészítési mód:
A megtisztított, megmosott spárgavégeket konyharuhával leitatjuk (a spárga többi részét felhasználhatjuk körethez, levesnek). Cseréptálban fakanállal felpuhítjuk a vajat, hozzáadjuk a felvert tojásokat és apránként a lisztet. A jól eldolgozott tésztához állandó keverés közben hozzáadjuk a hideg tejet, majd a spárga végeket és az apróra vagdalt sonkát. Kivajazott tortasütőbe öntjük és lassú tűzön kb. 1 órát sütjük. Forrón tálaljuk. Ajánlott ital: félszáraz fehérbor.
125-ös spárga recept
SPÁRGÁS PIZZA
Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás sárgája, só, tej, 2 dkg élesztő.
Fűszeres paradicsommártás: 1 evőkanál olaj, 1 kis fel vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl, paradicsomlé, só,
zöld fűszerek, kakkukkfú, bazsalikom, kevés zsálya, majoránna, csombor. Legvégén a tésztára: szurokfű.
Rávalók: Sonka, bacon szalonna, reszelt sajt, megtisztított, sós–cukros vízben megfőzött, feldarabolt spárga,
nyers paradicsom.
Elkészítési mód:
Az élesztőt tejben megfuttatjuk, margarinnal, tojássárgájával, sózott liszttel összegyúrjuk, 2 óra hosszat kelni hagyjuk. A reszelt hagymát, pépesített fokhagymát olajon megpároljuk, felöntjük a paradicsom lével, pár percig forraljuk, majd belekeverjük a fűszereket. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tepsibe tesszük,
rákenjük a paradicsommártást, szurokfüvet, és megszórjuk az apróra vágott rávalókkal Forró sütőben, közepes
lángon megsütjük.
125-ös módosított spárga recept
SPÁRGÁS PIZZA-LEPÉNY
Elkészítési mód:
Talán felesleges leírni, a képek magukért beszélnek... 😋
Spárgás tippek
A spárga tisztítása és főzése
Jó étvágyat a spárgákhoz!
Minden jog fenntartva! All rights reserved! 2001-2024.
A honlapon található bármilyen kép vagy szöveg csak az írásos engedélyünk felhasználásával lehetséges!