Logó

Spárgás receptek

140 féle spárga recept


140 féle spárga recept, spárgás receptek

Családunk okán sok szállal kötődünk az Alföld gyöngyszeméhez Öttömöshöz. E kis lélekszámú település élete elképzelhetetlen lenne a spárga, vagy régi nevén csirág nélkül. Az Öttömösi Spárgafesztiválok sikere kapcsán, még 1999-ben Melegh Imréné állította össze a 140 féle spárga receptet tartalmazó recept gyűjteményt, mely ingyenesen letölthető az alábbi linkre kattintva!

140 spárga recept letöltése (PDF fájl)

Ízelítő a kiadványból, kedvenc spárga receptjeink:



7-es spárga recept

SPÁRGA JAPÁN MÓDRA

Hozzávalók:
1 kg spárga, 2 evőkanál liszt, 2 tyúk-húsleves kocka, 1 narancs, 2 evőkanál szójamártás, cukor, só, bors, 1 kanál margarin, 10 dkg narancs befőtt.
Elkészítési mód:
A tyúklevest a liszttel behabarjuk és felfőzzük a szójamártással, a margarinnal, a narancslével és a fűszerekkel együtt. Belekeverjük a narancs darabokat és az egészet a főtt spárgára öntjük.




67-es spárga recept

MAJONÉZES SPÁRGASALÁTA

Hozzávalók:
80-90 dkg spárga, 1 evőkanál citromlé, fél csomó petrezselyemzöld, 10 dkg majonéz, 1 dl tejföl.
Elkészítési mód:
A megtisztított spárgát feldaraboljuk, és 1 liter sós–cukros vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A majonézt, tejfölt, az 1 evőkanál citromlevet, a fél csomó összevágott petrezselyemzöldet összekeverjük, majd 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.


Majonézes spárgasaláta, spárga saláta recept

Majonézes spárgasaláta, spárga saláta recept

Majonézes spárgasaláta, spárga saláta recept

Majonézes spárgasaláta, spárga saláta recept

Majonézes spárgasaláta, spárga saláta recept

Majonézes spárgasaláta, spárga saláta recept

Majonézes spárgasaláta, spárga saláta recept



81-es spárga recept

CITROMOS SPÁRGASALÁTA

Hozzávalók:
50 dkg spárga, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, ½ metélőhagyma, só. Díszítéshez: paradicsom, citromhéj, petrezselyemzöld.
Elkészítési mód:
A megtisztított, feldarabolt spárgát sós–cukros vízben megfőzzük, majd összekeverjük olajjal, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés cukorral ízesítjük és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával. Tálaláskor csíkokra vágott citromhéjjal, paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük.




115-ös spárga recept

SONKÁS SPÁRGÁS LEPÉNY

Hozzávalók:
20 dkg spárgavég, 20 dkg füstölt sonka, 4 tojás, 40-50 dkg liszt, 5 dkg vaj, ½ liter tej, só, őrölt bors.
Elkészítési mód:
A megtisztított, megmosott spárgavégeket konyharuhával leitatjuk (a spárga többi részét felhasználhatjuk körethez, levesnek). Cseréptálban fakanállal felpuhítjuk a vajat, hozzáadjuk a felvert tojásokat és apránként a lisztet. A jól eldolgozott tésztához állandó keverés közben hozzáadjuk a hideg tejet, majd a spárga végeket és az apróra vagdalt sonkát. Kivajazott tortasütőbe öntjük és lassú tűzön kb. 1 órát sütjük. Forrón tálaljuk. Ajánlott ital: félszáraz fehérbor.




125-ös spárga recept

SPÁRGÁS PIZZA

Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás sárgája, só, tej, 2 dkg élesztő.
Fűszeres paradicsommártás: 1 evőkanál olaj, 1 kis fel vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl, paradicsomlé, só, zöld fűszerek, kakkukkfú, bazsalikom, kevés zsálya, majoránna, csombor. Legvégén a tésztára: szurokfű.
Rávalók: Sonka, bacon szalonna, reszelt sajt, megtisztított, sós–cukros vízben megfőzött, feldarabolt spárga, nyers paradicsom.
Elkészítési mód:
Az élesztőt tejben megfuttatjuk, margarinnal, tojássárgájával, sózott liszttel összegyúrjuk, 2 óra hosszat kelni hagyjuk. A reszelt hagymát, pépesített fokhagymát olajon megpároljuk, felöntjük a paradicsom lével, pár percig forraljuk, majd belekeverjük a fűszereket. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tepsibe tesszük, rákenjük a paradicsommártást, szurokfüvet, és megszórjuk az apróra vágott rávalókkal Forró sütőben, közepes lángon megsütjük.




125-ös módosított spárga recept

SPÁRGÁS PIZZA-LEPÉNY

Elkészítési mód:
Talán felesleges leírni, a képek magukért beszélnek... 😋


Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept

Spárgás pizza recept



Spárgás tippek

A spárga tisztítása és főzése

  1. A spárgát szálanként bal kezünkbe fogva, a fás végétől kezdve, a jobb kezünkbe fogott késsel vékonyan lehámozzuk spárga fejétől kb. 2-3 cm-es darabig. Ez kb. 1-2 mm réteg. Ne elégedjünk meg azzal, hogy spárga vékony hártyáját távolítjuk csak el, (az így tisztított spárga a főzés után keserű lesz!) hanem mindenegyes szálról hámozzuk le a teljes külső, kemény, csonthéjszerű burkot. A spárga héja a fej felőli részen vékonyabb, és az alsó része felé fokozatosan vastagszik. A túl hosszú szálak alsó végződését vágjuk le, mert ez megfelelő hámozás után is keserű ízt ad az ételnek.
  2. Ha a megtisztított spárgát nem főzzük meg azonnal, nedves ruhába csavarva, hűvös helyre tesszük a főzés megkezdéséig, így nem szárad ki.
  3. A megtisztított spárgát többször váltott bő vízben megmossuk, és ha szólóspárgaként készítjük el (azaz nem aprítjuk fel), akkor vékony zsineggel, cérnával kis kötegekként összekötjük. Így főzéskor nem roncsolódik.
  4. A spárgát a szárak vastagsága szerint osztályozzuk, a vékonyabbat levesnek (un. levescsirág), a legvastagabbakat, - amelyek rendszerint a legjobb ízűek - , szólóspárgának nevezzük.
  5. A spárgát bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban levő vízben tesszük fel főzni, ha jól felforrt, mérsékelt tűzön főzzük tovább. Ne forrjon erősen, mert akkor a spárga roncsolódik! Ne főzzük túl puhára, mert akkor összeesik. A főzés ideje kb. 12-15 perc.
  6. A megfőtt spárgát lyukas szedőkanállal kiszedjük. Ha összekötőztük, eltávolítjuk a kötözést, és jól lecsepegtetve tesszük a tálalótálra.
  7. A vissza maradt főzőlevet vagy ivóléként, megisszuk, vagy levesekhez felhasználjuk. A spárgalé jó vesetisztító és vízhajtó!
  8. A hideg fogyasztásra szánt spárgát a saját főzőlevében hagyjuk teljesen kihűlni és így helyezzük a hűtőszekrénybe.


Spárgás pizza recept

Jó étvágyat a spárgákhoz!


Minden jog fenntartva! All rights reserved! 2001-2024.
A honlapon található bármilyen kép vagy szöveg csak az írásos engedélyünk felhasználásával lehetséges!